V objatí slnka

Sobota nádherný slnečný deň na plavbu loďou pre tých ,ktorý sa pre výlet rozhodli. My sme vydali naprieč Potosom po cesta akoby do nekonečna. Po 10 km meraných asi bulharským metrom sme nakoniec dorazili do najkrajšej horskej dediny zo zachovanou pôvodnou architektúrou.

Theologos
Vydali sme sa pomaly naprieč uličkami popri Mestskom dome a zastavili sa pri jednom z troch kostolov z vysokou samotne stojacou zvonicou. Dedinka sa rozlieha v doline z bohatou na vodu obklopená bridlicovým pohorím . Domčeky výlučne s kameňa a strechy z píniového dreva prekryté bridlicou , držali poukladané na seba vlastnou váhou. V roku 1750 založili Theologos, ktorá mala charakter brániť obyvateľstvo pred pirátmi. Ostrov bol vďaka bohatstvu veľkým lákadlom a často dobývaním miestom. V neskoršej dobe 1813 až 1840 sa stal Theologos hlavným mestom Thassosu vďaka čomu si zachoval svoj charakter. V dnešnej dobe je tomu inak a od vtedy ako ostrov prestal byt okupovaný začali sa obyvatelia sťahovať a sústreďovať na pobreží od Kinari až po Pefkari. Dnes si môžete odkúpiť kamenné domčeky a zrekonštruovať ich v pôvodnej architektúre. Keď sme minuli posledný tradičný domček a opustili Theologos ,vydali sa rýchlou jazdou do Potosu.

Livadi a Alyki
Pokračovali sme v badaní ostrova v smere na Alyki ,kde sme si počkali na Výletnú loď. Tú sme spatrili pri pláži Livadi, pod kláštorom Archanjela Michaela ,ktorej časť je dostupná len od mora. Len čo sme si v husto zaplnenej pláži našli miesto v diaľke sme sledovali výletnú loď zo slovenskými turistami na palube. Zakotvila v zálive a odvážlivci na skákali do mora a menej odvážny a tým čo sa nechcelo plávať až k pláži doplavili na člne. Pri niektorých skokoch to ,ale vyzeralo ako keby vyhodili polená ,alebo vrecia piesku cez palubu. Nenechal som loď dlho čakať a doplával som až k lodi a vyšiel na palubu. Trávenie času potápaním a slnenia nás donútilo sa stiahnuť do jednej zo asi štyroch taverien. Posedenie na okraji pláže v typickej gréckej taverne sme si objednali grilované krevety podávané s chlebom a hranolkami. Trocha nás tu zaskočili ceny ,ktoré tu boli vyššie . Vzhľadom že Alyki je odľahlé miesto a pre grékov je to jediná obživa po pestovaní olív ,tak sme s pochopením načreli hlbšie do vrecka. Na záver nám priniesli ešte melón ,čo bol vynikajúci nápad. Osvieženie nám skutočne padlo k dobru. Jedna porcia grilovaných kreviet stála 9 € ,z rajčinovou omáčkou 10 € , Grécky šalát 6 €, Voda 1l – 1 €, pivo 2,50 €, a zarátali si aj ten melón za O,80 € . Spokojný a najedený sme sa vydali smerom na...

Paradies Beach
Približne 5km okolo neznámej pláže sme prešli priesmykom medzi pohorím Bambourias a Melissopetria. Zastavili sme sa až pri ceste vedúcej na Paradies Beach. Po prašnej ceste dlhej približne 600 m sme dorazili až k pláži ,ktorá nás oslnila svojou krásou a rozmanitosťou. Výstižné meno pre toto miesto naozaj to bol raj na zemi. Piesková pláž z plytkým dnom zo zlatistého piesku dlhé niekoľko metrov od pobrežia. Celú zapadnú časť pláže obklopovalo mohutné pohorie Melisopetria a najvyšším pohorím pri tomto pobreží pohorie Loffio vďaka čomu tu zapadá slnko najrýchlejšie. Po pravej strane výbežok pohoria Melisopia tvoria len kamene ťažko dostupné útesy. Avšak z ľavej strany ,kde sa piesková pláž mení v členitú skalnatú pláž z mnohými zákutiami sa okrem kôz skrývali naháči. I keď je nudizmus v Grécku zakázaný praktizovali ho tu hodné a v neposlednej rade aj Gréci sami. Nádhernú scenériu dopĺňal ostrov Kinara. Do posledného slnečného lúča sme si vychutnali tuto Rajskú pláž. Len čo slnečné lúče opustili pobrežie začalo sa veľké vyľudňovanie. Pred západom slnka sme dorazili do Limenárie kde sme strávili zvyšok večera potulkami po obchodíkoch.

Žiadne komentáre: